Shadow

Det britiske skadedyrbekjemperfirmaet tjener 9 millioner pund på PPE-avtalen ‘VIP Lane’ under pandemi | koronaviruset


Et leverandørfirma for skadedyrbekjempelse har avslørt at det tjente mer enn 9 millioner pund på å levere personlig verneutstyr (PPE) under pandemien etter at det ble plassert i regjeringens kontroversielle VIP-innkjøpsrute.

Crisp Websites, som handler som PestFix, hadde eiendeler på litt over £18 000 og 16 ansatte før pandemien, men vant kontrakter verdt £344m. I sitt siste regnskap sier firmaet at det “ikke har til hensikt å gå tilbake til PPE-markedet”.

Regnskap til 31. mars 2022, publisert tidligere denne måneden, avslørte at overskuddet for den nå nedlagte PPE-virksomheten var £9 044 712.

Det Chichester-baserte firmaet var blant en rekke virksomheter med liten eller ingen erfaring med PPE-forsyninger for å vinne store kontrakter under pandemien. PestFix har tidligere sagt at de svarte på et “oppfordring til våpen” under landets “time med størst behov”.

En rapport fra National Audit Office (NAO) i november 2020 rapporterte at PestFix sitt bud på arbeid hadde blitt behandlet gjennom det høyprioriterte sporet, også kjent som VIP-sporet, men tjenestemenn sa at dette skyldtes en innledende feil fra myndighetene.

Det dukket opp i rettslige prosesser som utfordret regjeringens tildeling av en PPE-kontrakt etter at Joe England, direktør for PestFix, kontaktet Steve Oldfield, daværende handelssjef ved Department of Health and Social Care (DHSC), og sa at han var en venn av farens av Oldfield. -svigerfar, og de to hadde møtt hverandre på hans 80-årsfest.

Oldfield sendte Englands e-post til Andy Flockhart, en Deloitte-konsulent, som ble sendt videre til PPE-teamet. Flockhart sendte deretter en e-post: “En for VIP-listen takk.”

I en dom avsagt i januar i fjor fant Mrs Justice O’Farrell at bruken av VIP-banen var ulovlig, men at due diligence hadde blitt utført i forhold til PestFix, og det var høyst sannsynlig at hvis banen ikke hadde vært brukt, ville ikke resultatet vært vesentlig annerledes.

PestFix sa at det var “fullstendig frikjent” fra saken, men var på det tidspunktet i tvist med DHSC over påstander om at noen gjenstander den leverte ikke kunne brukes i NHS. Han sa at det var avtalt et “fullt og endelig oppgjør” med avdelingen i august 2022, og at det var gjort en avsetning på £71,6 millioner i regnskapet for å avgjøre saken.

En rapport publisert i mars av NAO avslørte at DHSC hadde tildelt nesten 10 000 PPE-kontrakter verdt 13,1 milliarder pund. Han rapporterte at avdelingen lagret 3,6 milliarder gjenstander av PPE som ble ansett som uegnet for frontlinjetjenester, og utgjorde omtrent 11 % av all PPE den mottok.

PestFix i forrige uke nektet å kommentere.