Shadow

Kjøpe bruktbil? Hvordan unngå å kjøpe feil

Når du nå er på jakt etter bruktbil så er det noen feller du må unngå. Her er en kort artikkel som oppsummerer noen feller du ikke bør gå i. Det er mange spørsmål du kan ha når det gjelder kjøpsprosessen for bruktbil. I denne artikkelen vil jeg svare på noen av disse spørsmålene og forhåpentligvis gjøre kjøpsprosessen for bruktbil enklere for deg.

Fornøyd med din nye bruktbil

Vellykkede bruktbilkjøp gir like fornøyde kjøpere som som nybilkjøpere. Å vite så mye som mulig om bilen din og potensielle kjøpere kan spare deg for tid og penger. Som forbruker må du være forberedt på å gjennomføre en “due diligence” før du kjøper brukte biler. Det betyr at du har undersøkt nøye fordeler og ulemper med biltype, merket og bilmodell du ønsker deg. Samt undersøke akkurat den bilen du vurderer å kjøpe.

Dette kan virke som en vanskelig oppgave. Hvis du planlegger å kjøpe en bruktbil i fremtiden, er her flere tips for å sørge for at veien til din nye tur er jevn.

Kjøp av bil – en stor investering som regel

Bortsett fra et hjem, er det å kjøpe en bil et av de større kjøpene du kommer til å gjøre. En av de største fordelene med å kjøpe bruktbil er at du ofte har ye å velge mellom, og i mange tilfeller kan bilen du kjøper til og med være relativt ny.

Tips til bruktbil kjøp

Hvilken bilmodell vil du ha?

Det første trinnet er å bestemme nøyaktig hvilken bruktbilmodell du vil kjøpe. Det er mange viktige fakta du bør vurdere før du kjøper din neste bil, slik at du ikke vil angre på avgjørelsen et øyeblikk etterpå.

Hvis du av og til kunne tenkt deg plass til en åerson til, så bør du vurdere å kjøpe en bil som har 2 ekstra seter i. En 7-seter er helt fantastisk når man ønsker å være mange. Ford S-max er en 7-seter som er genial til slik bruk, og det er en modell som har holdt seg i markedet i ca 15 år. Men det er ikke noe god bil for deg dersom du egentlig trenger en smart bybil som du kan parkere med hvor som helst. Da kan det hende at en liten elektrisk VW Up er et smartere valg. Så du må se hvilket behov du har, og velge potensielle bilmodeller ut fra det.

Bruk tid

Prosessen med å kjøpe en brukt bil kan være tidkrevende og stressende, og det kan være vanskelig å motstå trangen til å kjøpe dyrere kjøretøy, spesielt når høyere totalpris er skjult under “lave” månedlige betalinger.

Ikke kjøp en tidligere kollisjonsskadet bil

Jeg vil ikke anbefale å kjøpe en bil etter en ulykke eller etter en større reparasjon. Det kan være svakheter som ikke er fikset og det kan være skjulte feil som ikke er fikset. Ulempen er at ofte må du ta regningen for å fikse disse på et senere tidspunkt, og det kan bli dyrt.

kollisjonsskadet bil

Ikke slå til på første og beste bil

Ikke kjøp bil med en gang du ser den og ikke kjøp bil hvis den trenger noen “små” reparasjoner. Når man er ivrig på å kjøpe så er det lett å slå til på en “ny” bil. Men ta tiden til hjelp og orienter deg i markedet.

Hvis du er ute etter å kjøpe en bil på nettet, søk etter tusenvis av brukte biler til salgs fra private og handelselgere.

Høyere priser hos en forhandler enn ved kjøp privat

Vær oppmerksom på at prisen for en bruktbil vanligvis er høyere hos en bilforhandler enn om du skulle kjøpe den direkte fra eieren. Fordi høy kjørelengde kan redusere salgsprisen, praktiserer noen skruppelløse mennesker kilometertellersvindel, selv om det er blitt vanskeligere med de nye PKK (EU kontroll) løsningene.

Bedre beskyttelse av Forbrukerkjøpsloven ved kjøp hos firma

Hos en forhandler vil du som privatperson ha relativt god beskyttelse gjennom Forbrukerkjøpsloven, men du kan ofte gjøre bedre “kupp-priser” på privatmarkedet. Så det er en vurdering av risiko opp mot kjøpssum.

Selge til bruktbilfirma, og handle fra privatpersoner?

Mange liker å selge sin bruktbil til en forhandler, og kjøpe biler av privatpersoner. Da får de best mulig sikkerhet for salget, og lavest mulig pris ved kjøp av ny bruktbil. Så dette er noe du bør vurdere å gjøre, spesielt dersom du “forstår” biler og kan vurdere en bils tillstand ved å testkjøre den og eventuelt ha den opp på en bukk for å se under.