Shadow

Dører, hager, kunst langs Santa Fes Canyon Road


14. september 2022

Adobe-strukturene til Santa Fe ser ut til å være en forlengelse av selve jorden. Buede vegger i varme ørkenfarger – taupe, myk rosa, terrakotta – reiser seg fra grusgulvet for å omslutte gårdsrom og oppholdsrom. Tredører, noen med lamellvinduer for å se gjennom, tilfører mystikk og kanskje et hint av farge, ofte en nyanse av blått. Tørkede chili-rispinner henger på mange dører, et tegn på lykke og velkomst.

Vi besøkte Santa Fe, New Mexico i slutten av august og bodde på en Airbnb innen gangavstand fra hovedtorget og den berømte Canyon Road, en strekning på en halv kilometer omkranset av kunstgallerier i historiske Adobe-hjem.

En morgen gikk jeg ned Palace Avenue til Canyon Road og fortsatte å beundre de vakre dørene og veggene til husene jeg passerte.

Vi fant mer sjarm i det historiske distriktet like ved Canyon Road.

Her er et utvalg av mine favoritter fra den vakre turen.

Agave, adobe og Corten stål, en fyrstikk laget i himmelen

Canyon Road

På et galleri på Canyon Road så jeg et fantastisk metalltre med lenkeblader i sølv.

Acacia Works av Travis Seeger og Foster Talz – hvem er hvem av kunstnere i Austin (Elgin?)-området! Det er en del av deres følgetreserie.

En liten er tilgjengelig. Jeg liker det. Som det skjer, skrev jeg for 11 år siden om et annet metalltre av Foster Talje, som imponerte meg på en omvisning i East Austin-studioet.

En annen type skulptur basert på ørkenflora, hjertet mitt hoppet over et slag da jeg så den. Disse botaniske keramiske totemene er arbeidet til min venn Dustin Gimble, en visjonær hagedesigner og kunstner i Los Angeles.

Nå. Er de ikke nydelige?

Jeg skrev om Dustins arbeid i fjor vår, så klikk deg videre for mer informasjon og bilder.

Andre skulpturelle stykker dukker opp i det mørke gresset på Canyon Road, der de større ser ut til å gjøre susen.

En glødende terrakottavegg med buede pyracantha-sprayer ber også om et bilde.

Appelsinet mot veggen av laks er så vakkert.

Til og med solsikken

Og i nærheten, gule georginer med nesten svarte blader

Tilbake til kunsten og arkitekturen til Canyon Road, og den blå New Mexico-himmelen

Denne hodeskulpturen har et rødt bånd som reflekterer en malt vindusramme.

De vilkårlige kurvene til en rubensisk nakenbilde minner meg om byens buede adobe-arkitektur.

Kevin Boxs metallorigami-sau berører nesen i et annet galleri.

En av Kevin Boxs klassikere: en skulpturell representasjon av stein-papir-saks-spillet med en origami-papirkran. Jeg har fotografert mange av Box sine sjarmerende verk opp gjennom årene, spesielt ettersom han nå stiller ut i botaniske hager rundt om i landet.

De glitrende hvite stammene og lundene av osp ønsker skyggen velkommen

Jeg elsker papirposeteksturen til denne høye adobestrukturen med en sjøgrønn og solsikkehekk.

Bunter med ringblomster i plast og filtkuler dekorerer dette skomakerrommet. en neon Corazon Light er klar til å skinne etter mørkets frembrudd.

Dørdekorasjon

En gyllen hånd banket på døren. Vil du ikke ha en nå?

En gresskarfarget adobevegg og en rustikk port – nydelig!

Og en ny, mer polert versjon – bra også

Klassisk Santa Fe fargevalg

Skyggelek og fallende pærer

Nedra Matteucci Gallery Garden

Vi ble anbefalt en omfattende skulpturhage ved Nedra Matteucci Gallery på Paseo De Peralta, så vi tok oss til enden av Canyon Road.

Selve galleriet har en fantastisk samling av kunst til salgs. Utenfor ble jeg også overrasket over størrelsen på hagen, en skyggefull oase rundt en stor dam, med mange dyre- og menneskefigurer i bronseskulpturer.

Jeg kjente umiddelbart igjen noen av dyreskulpturene, som denne drikkende babyelefanten av Dan Ostermiller, fra et høyhus i River Oaks i Houston som jeg besøkte i 2014.

I den River Oaks-hagen var denne oppreiste, tuftede elefanten – og plasket i et sirkulært basseng omgitt av palmer. Jeg har aldri vurdert å date ham, men så er det.

Og den kan bli din for den lave, lave prisen på $195 000.

Jeg leste at Matteucci Gallery er solgt og eieren flytter til et mindre galleri på Canyon Road. Eiendommen – som inkluderer 10 000 kvadratmeter med gallerier og gjestehus (hvor Val Kilmer, Elizabeth Taylor, Jackie O og president Gerald Ford har bodd, Santa Fe New Mexican Arts) og hager – vil bli leiligheter. Jeg lurer på om hagen og dammen vil overleve. Jeg håper det også. Men forandring kommer i hver hage. Faktisk er det den eneste konstanten.

Da vi forlot galleriet og dro tilbake til Airbnb, stoppet jeg for å beundre de knallrosa soppene mot den rosa adobe.

Jeg elsker disse enkle hytteblomstene. Legg til en mørk vegg og en knallblå himmel, og det er sannsynligvis alt du trenger.

Jeg tar gjerne imot kommentarer. Rull til bunnen av dette innlegget for å legge igjen et. Hvis du leser en e-post, klikk her for å gå til Digging og finne kommentarfeltet nederst i hvert innlegg. Og hei, har noen videresendt denne e-posten til deg og du vil abonnere? Klikk her for å få Digging levert rett i innboksen din!

__________________

stave dypt

Lær om hagedesign fra ekspertene her Hagens gnist! Jeg arrangerer private samtaler med inspirerende designere, landskapsarkitekter og forfattere flere ganger i året i Austin. Dette er arrangementer med begrenset inngang som blir raskt utsolgt, så bli med på Garden Spark-postlisten for å bli varslet på forhånd. Bare klikk på denne linken og be om å legge til. Du finner årets høyttalerbesetning her.

Alt materiale © 2022 av Pam Penick for Excavations. Uautorisert gjengivelse er forbudt.